Museum Erve Kots

Oude tijden herleven

In en rond de gebouwen van Openluchtmuseum Erve Kots staan tal van machines, die door de boeren werden gebruikt. Zo is een rosoliemolen te zien, waar door aandrijving van een paard olie uit lijn- en koolzaad werd geperst. Deze olie werd door de boeren voor van alles gebruikt: voor verlichting, voor houtconservering en zelfs om de gezondheid te bevorderen.

De houtzagerij op het terrein is van recentere datum. In het begin van de twintigste eeuw werden ambachten die eerst een bijverdienste waren voor de boer, heuse beroepen. Uit die tijd stamt ook de originele houtzagerij, namelijk uit 1920. Aangedreven door een elektromotor worden hier bomen tot planken en balken gezaagd.

De machines geven een goed beeld van de eerste vormen van mechanisatie in het boerenleven. Regelmatig worden demonstraties verzorgd om voor u het verleden echt te laten herleven.

Naast de grote schuur die Schoppe heet staat nog een handzaagstelling waar twee mannen, een boven en een beneden, met een grote handzaag planken zaagden voor eigen gebruik. Dit noemde men het "Kraanzagen".

Volgt u
ons al?